Hieronder vindt u het programma van 14 april 2019

Lon Hamaekers

auteur

‘Hagenbroek, landgoed tussen Thorn en Panheel’ van auteur Lon Hamaekers is een belangrijke aanvulling op alle publicaties die over Thorn zijn verschenen. De auteur heeft het overvloedige beeldmateriaal en de rijke documentatie waarover hij kon beschikken, samengesmeed tot een samenhangend en intrigerend geheel en daarmee ontstaat de boeiende chronologische geschiedenis van het landgoed en van zijn bewoners. De laatste generaties, de opeenvolgende geslachten Rubens, spelen daarbij een hoofdrol.
De auteur vraagt in zijn boek ook aandacht voor een aantal (natuur)monumenten, die aan restauratie en onderhoud toe zijn. Tevens toont hij in zijn kunsthistorische beschouwingen hoe beelden en kapellen in het Land van Thorn getuigen van de invloed van het Thornse stift op het religieuze en culturele klimaat.

 

 

Les Amis de la Chanson Classique

muzikaal ensemble

Het Trio ‘Les Amis de la Chanson Classique’ zorgt voor de muzikale omlijsting. Het trio bestaat uit Huub Timmermans (pianist en entertainer), Margriet van Keeken (mezzosopraan) en Mat van Keeken (tenor). Zij brengen een diversiteit aan ‘chansons’ ten gehore.

 

 

Gedicht & Column

Jan Corstjens en Har Sniekers

Het programma vermeldt naast een interview met de auteur, het voorlezen van een voor deze gelegenheid geschreven gedicht en een column omtrent Hagenbroek door Jan Corstjens en Har Sniekers, en de officiële uitreiking van het eerste exemplaar aan de redactie.

 

 

Hieronder vindt u het programma van 17 maart 2019

Peter Peters

nanobioloog

Zoektocht naar de allerbeste medicijncocktail voor de kankerpatiënt
Professor Peters (Hunsel) en collega’s bestuderen een volstrekt nieuwe aanpak, een wereldprimeur, die geleid heeft tot de oprichting van The Organoid Factory (TOF). Volgens Peters moet er drastisch iets veranderen, immers bij uitzaaiingen is de kans om minstens vijf jaar te overleven gewoonweg te klein. De nieuwe aanpak berust op precisiegeneeskunde, toegespitst op de individuele patiënt. De methode, beproefd op honderden mensen, is effectief gebleken. Ofschoon de praktijk met nieuw kankertherapieën weerbarstig is, is professor Peters ervan overtuigd, dat hij de goede kant opgaat.
Hij ondersteunt zijn verhaal met dia’s en na afloop van zijn inleiding is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Chris Vansen

listen

‘Chris Vansen’ is een Nederlandse artieste. Zij is zangeres en tevens songwriter van haar songs. Chris vertolkt deze met een grote bezetting. Haar band bestaat uit pop- en klassieke muzikanten. Vooral de combinatie tussen de pop en strijkersinstrumenten maakt de muziek van Chris zo karakteristiek.

Chris Vansen studeerde in 2017 af aan de Rockacademie in Tilburg richting ‘Songwriting’.
Zij bracht in december 2018 haar eerste single ‘Don’t You Wake Up Yet’ uit die al op veel verschillende radiostations in Nederland regelmatig te horen is. Begin januari heeft zij haar tweede single ‘Payback Song’ uitgebracht. Onlangs verscheen haar derde single: ‘Neon Lights’ met daarnaast haar debuutalbum ‘Waves’. Het album bestaat uit 10 nummers met verschillende invloeden uit de pop, country, rock en theater-genres. Het album is rijk aan meerstemmige zang en dynamiek.

Raymond Clement

doctor humoris causa

Raymond Clement (Heerlen) is sinds jaren actief in de wereld van het amateurtheater. Als acteur, auteur en regisseur was hij verbonden aan het succesvolle Heerlens Streektheater. Ook fungeerde hij jarenlang als vaste columnist in het L1-radioprogramma ‘De Stemming’.
Met zijn achtste en meest recente oudejaarsconference (2018) onder de titel ‘t (on)nut van ’t algemein’ speelde Raymond Clement voor een uitverkocht Parkstad Limburg Theater in Kerkrade.

Agnes Stijnen

gastvrouw

Presenteren is mijn passie en ik stap dan ook graag in het spotlicht! In verband met mijn werk en hobby`s ontmoet ik veel mensen. Iedere ontmoeting vind ik een cadeau. Ik haal altijd positiviteit uit een ontmoeting en leer er iedere keer weer van.Ik verweef dat alles, samen met mijn levenservaring, in de dingen die ik doe. Of het nou een trouwceremonie,als rouwverwerking een grafstuk maken is, een op maat geschreven bedrijfsactiviteit/teambuilding of een interview, die leermomenten zijn mijn handvatten om aan de slag te gaan!

Hieronder vindt u het programma van 20 januari 2019

Ton Eyssen

Winnaar InBeeld

Ton Eyssen won de allereerste editie ‘InBeeld’, een tweejaarlijkse wedstrijd voor de beeldende amateurkunst in Limburg. 270 amateurkunstenaars stuurden daarvoor een kunstwerk in. Eyssen die zichzelf liever ‘niet-professioneel kunstenaar’ dan ‘amateur-kunstenaar’ noemt, is een autodidact. Hij werd winnaar met zijn beeld ‘Mysterie Tower’, een assemblage object, dat geïnspireerd is op het werk van Jeroen Bosch.

Het creëren van een fantasiebeeld, gevormd door fictie en non-fictie, is voor Ton Eyssen zijn grootste inspiratie. Op een gegeven moment ging hij in sommige schilderijen voorwerpen monteren en is hij overgegaan op het maken van beelden. Het fascineert hem hoe hij ze technisch in elkaar kan monteren. Symboliek en verhalen vormen zijn drijfveer bij het samenstellen van zijn objecten en assemblages.

Rezie Vrancken

ludieke monoloog

Geen medespeler die je tijdens de voorstelling met een steekwoord op weg helpt.
Op het podium staan, alleen, nauwelijks of geen decor, met slechts een minimum aan attributen. Je staat bij een monoloog volledig, geheel solistisch in je uppie.

‘Ich bèn Oma’ is de titel van de monoloog die Rezie Vrancken(Schinnen) zondag 20 januari a.s. opvoert in het Torna | Cultura – Café. Toneel is een deel van haar leven. Het kruipen in de huid van een ander geeft haar de mogelijkheid anders te zijn dan in het dagelijkse leven.

Oma worden is een mijlpaal in je leven. Maar wat als het een ‘baan’ wordt met allerlei verplichtingen en opvoedregels waar je je aan moet houden?
In deze monoloog vertelt Rezie op een ludieke en komische wijze hoe het moderne oma-schap, over de verschillen met ‘vreuger’ en over de steeds meer voorkomende granny burn-out.

Riky Simons-Julicher

gedicht

Riky Simons-Julicher, lid van de ‘Sjrieverskrink Midde-Limburg’, werkte voorheen in het basisonderwijs en op een advocatenkantoor. Ze schreef eerder al wel verslagen, notulen, uitnodigingen voor verenigingen. Rond haar veertigste ontdekte ze dat schrijven in ’t Zjwaams haar gemakkelijk afging en voelde ze zich uitgedaagd om gedichten bij beelden in haar dorp te maken. Toen die ‘op’ waren, waagde ze zich aan natuuronderwerpen, markante gebouwen, gebeurtenissen in het dorp, en recent ook aan versjes voor jonge kinderen. Spelen met taal, onderzoeken welke woorden rijmen in het dialect, leuke oude (maar niet ouderwetse) woorden gebruiken, en gemakkelijk te begrijpen zijn kenmerken van haar gedichten.

Riky gaf twee boekjes uit:  ‘óm ós haer’ in 2008 en ‘eerste wäördjes’- een voorleeswoordenboekje voor peuters en kleuters- in 2016.

Behalve lid van Sjrieverskrink Midde-Limburg is ze lid van de Commissie Volkscultuur en het Provinciaal Bestuur van Veldeke Limburg, waar naar hartenlust ‘plat’ geschreven kan worden.

Southern Voices

drie maal a capella prolongeerd 

Wegens groot succes tijdens hun Winter Concert op 30 december jl. in de St.-Stephanuskerk in Heel is het a capella ensemble Southern Voices op veler verzoek uitgenodigd om ook in Thorn op te treden.
Southern Voices wordt gevormd door de sopranen Eline van den Broeke, Elmy Kremer en Aukje Pijper. Ze zullen een gevarieerd repertoire ten gehore brengen. Ze combineren klassieke met moderne muziek en dit leidt tot een verbluffend resultaat met een unieke homogene klank.

290 jaar Brandprocessie

filmpremière

Van de viering ‘290 jaar Brandprocessie Thorn’, zoals die op zondag 14 oktober 2018 in Thorn plaatsvond, zijnpnames gemaakt. Van het  beeldmateriaal zijn een tweetal films geproduceerd. De ene is een integrale weergave van het toneelstuk ‘De Processie’. De andere is samenvatting van de viering in de Abdijkerk, zegening van de koorkap en de Brandprocessie door de historische kern van Thorn. Deze laatste film beleeft in het Torna | Cultura – Café zijn première.

Henk van Neerven

gastheer

Henk van Neerven (Heythuysen) is geruime tijd actief als vrijwilliger bij Omroep ML5 (voorheen: Omroep 3ML).

Hieronder vindt u het programma van 25 november 2018

Agnes Stijnen

gastvrouw

Presenteren is mijn passie en ik stap dan ook graag in het spotlicht!
Ik ben een echt mensen-mens. In verband met mijn werk en hobby`s ontmoet ik veel mensen. Iedere ontmoeting vind ik een cadeau. Ik haal altijd positiviteit uit een ontmoeting en leer er iedere keer weer van.Ik verweef dat alles, samen met mijn levenservaring, in de dingen die ik doe. Of het nou een trouwceremonie,als rouwverwerking een grafstuk maken is, een op maat geschreven bedrijfsactiviteit/teambuilding of een interview, die leermomenten zijn mijn handvatten om aan de slag te gaan!

Theo Verheggen

helemaal ZEN in de smeerput

Na twintig jaar was cultuurpsycholoog Theo Verheggen helemaal klaar met in zijn ogen zielloze bestaan als hoofddocent bij de Open Universiteit. Nu sleutelt hij aan oude VW’s in een autogarage.
‘Thuis redden we het prima met minder geld en meer geluk. Volgens mij is dit kwaliteit, van werk en van leven en het is heerlijk. Het ging over de ervaring van kwaliteit in mijn leven, op het werk en ook daarnaast. Ik constateerde dat ik die ervaring niet had. Al heel lang niet meer. Maar hoe te ontsnappen aan een steeds ziellozer en nuttelozer bestaan?’

Henk Schmitz

column

Met zijn ‘Bespiegelingen’ in Weekblad VIA-Limburg raakt Henk Schmitz lezers in heel Limburg. Hij doet dat vanuit de overtuiging, dat geen menselijke ervaring – hoe traumatisch misschien ook – uniek is. Het zich herkennen in iemands verhaal is vaak de eerste stap om tot meer openheid en verbondenheid te komen.
Woorden die raken, hebben de kracht om ons terug te leiden naar de plek in onszelf waar we verloren gewaande herinneringen kunnen herbeleven. Betekenisvol en met het potentieel ons van richting te doen veranderen. Dat biedt perspectief voor wie het verschil wil maken tussen tevreden en gelukkig zijn.

Els Boonen en Funs Douma

Zielsverwanten in de muziek

Els Boonen en Funs Douma vonden ze elkaar in 2002 op basis van een gedeelde passie voor het zingen. Vanaf dat moment vormen ze een duo dat elkaar aanvullend versterkt in een gevarieerd repertoire van eigen nummers en origineel bewerkte luistermuziek. De gelegenheid bepaalt welke keuze zij maken uit hun uitgebreide repertoire.
Waar zij ook optreden – in huiskamerconcerten, bij openingen van exposities, op feestelijke of stemmige bijeenkomsten – zij zingen altijd vanuit hun hart. Altijd gericht op een directe en uitnodigende communicatie met hun publiek. Dat geeft de luisteraar de gelegenheid om zich betrokken en verwend te voelen. Bekende nummers zorgen voor het feest van de herkenning en minder bekende songs voor momenten van verrassing.

Met basgitaar, gitaar en dwarsfluit begeleiden Funs en Els hun akoestische zang.

Laurens Bijl

praten over geluk is niet zweverig

‘Klein Geluk’ begon jaren geleden als initiatief van de gemeente Roerdalen, met name op het gebied van toerisme en recreatie.
Inmiddels is ’Klein Geluk’ uitgegroeid tot een brede beweging. Laurens Bijl wijst de Limburgse burgers en gemeenten de weg naar meer geluk. Zijn opdracht is om de ambitie van het gemeentebestuur om bij te dragen aan geluk voor alle mensen concreet te maken.

Blau Leech

dialoog

Lizette Egas en Sharon Hegt, twee theatervriendinnen die zich tijdens de productie van ‘Onder het Melkwoud’ van Toneelhuis LFA ontmoet hebben en elkaar in het theaterhart gesloten hebben. Zij presenteren de dialoog ‘Blau Leech’, geschreven door Alwin Grijseels.
‘Dorien zwerft en Karien is een dame van stand. Deze twee uitersten raken in gesprek over hun leven. Er blijken zich veel zaken te verhouden tot hun gekozen levenspad. Hun jeugd vertoont daarbij wel een heel opmerkelijke overeenkomst en toch is de uitkomst van hun leven totaal anders geworden. Hoe is dat gekomen? Wat bepaalt de ‘juiste keuze’ in het leven? Is het een kwestie van geluk?’

Hieronder vindt u het programma van 7 oktober 2018

Henk van Neerven

gastheer

Gastheer van het torna | Cultura – cafe van zondag 7 oktober is Henk van Neerven.
Hij is geruime tijd actief als vrijwilliger bij Omroep ML5 (voorheen: Omroep 3ML).
In zijn dagelijkse leven is Henk als Ambulant Persoonlijk Begeleider werkzaam bij de Stichting PSW. Hij komt als hulpverlener in de thuissituatie van mensen met een verstandelijke beperking, die WMO geïndiceerd zijn.
Muziek is zijn lust en leven: hij is een trouwe bezoeker van muziekfestivals.

Wido Smeets

auteur

De ene recensie is nog lovender dan de andere over de docuroman ‘Goed Gerei’ van Wido Smeets (Wessem). ‘Ontroerend, Amusant, Beangstigend, Herkenbaar’ schrijft de recensent van ‘Navenant’. Een ander schrijft: ‘een documentaire roman van grote klasse’.
‘Goed Gerei’ is het levensverhaal van een Wessemse (meubelmakers)familie, een boek over vaders en zonen, over lotsbestemming en de onmacht eraan te ontsnappen. Wido Smeets is oprichter en hoofdredacteur van cultureel maandblad Zuiderlucht. De interviewers van Torna | Cultura gaan in gesprek met Wido over zijn boek ‘Goed Gerei’. Na afloop van het Café is er gelegenheid tot aankoop en tot signeren.

Gerda Schattorjé

acteur

Gerda Schattorjé (Baarlo) speelt de tragi-komische monoloog ‘Gelûkkig kómme de daag ein veur ein’.
Een vrouw vertelt wat de gevolgen van een kinderloos huwelijk zijn als beide partners heel graag kinderen willen. Met humor vertelt ze over hoe graag ze naar mooie mannen kijkt; Sean Connery, Cliff Richard en knappe sporters zijn o.a. onderwerp van haar adoratie. Liefde, verdriet, ontroering en humor zijn de ingrediënten waarmee ze over haar leven vertelt. Kortom: over een vrouw die een nare wending in haar leven moet accepteren en de keuzes die zij daarop maakt.

Karel Ruijten

column

In 2003 is op initiatief van Veldeke een schrijverskring opgericht, waarvan Karel Ruijten vanaf het begin lid is. De allereerste keer dat hij mee deed aan de ‘Groot-Limburgse Veldeke Dialekpries’, won hij in Thorn in 1996 de 3e Prijs. Zijn gedichten, columns en korte verhalen zijn gepubliceerd in Platbol, een uitgave van het Huis voor de Kunsten.
Karel is geboren in Echt, groeide op in Montfort, maar woont al ruim veertig jaar in Roermond. Hij was accountmanager bij een energiebedrijf met als werkterrein de hele provincie Limburg. Vanuit zijn beroepsmatig leven heeft hij interesse ontwikkeld in creatief schrijven. Aanvankelijk in de standaardtaal, maar later ook in de Limburgse taal. Mede daardoor is hij lid van Veldeke Limburg geworden.

De Sjrieverskrink Midde-Limburg (SML) is ’ne informele krink van 10 ambitieuze amateursjrievers mit es doel in de Limburgse taal, mit al zien versjille, te sjrieve, zich óngerein dao-in mit goje raod te óngersteune en zich neet hove te sjenere.
De SML is vrieblievendj en volledig ónaafhankelik van de vereniging Veldeke en haet ouch geine officiële status es stichting of vereniging. Daonaeve zeen waal weer twieë leden van de SML lid van ’t hoofdbestuur van Veldeke.

De SML is, mit alle waardering en respek, neet verantwaordelik veur activiteiten en publicaties die lede privé samestèlle, presentere en organisere.
Alle lede zeen lid van ein of mieë kringe van Veldeke en de SML wuuertj geregeldj gevraog óm aan activiteite van kringe mit te doon.Werk van lede van de SML zeen op persuuenlike titel te laeze in Platbook,Veldjbekèt,Veldjgewas en in versjillende waekblajer in de regio. Óm lid te waere van de SML zeen gein eise gestèldj aan laeftied en/of woonplaats. Vanzelfspraekendj mótte de lede ’n redelijke oetdrökkingsvaardigheid in de Limburgse taal höbbe, zoeawaal sjriftelik es ouch mondeling.

De lede van de SML kómme (es regel) edere twieëdje zaoterdig vanne maondj bie-ein in kefee ’t Heukske in St.-Joeas. De maondje juli en augustus zeen fekansiemaondje.

Meistal spraeke veer ’n oetdagendj thema aaf óm euver te sjrieve. Det kintj ’n gedich zeen, ’n kort verhaol, e sprookje of ’ne column. Die wèrkstökke waere ’n aantal daag veure bie-einkóms aan alle lede gestuurdj en oppe bie-einkóms beurtelings veurgelaeze en van opboewendj commentaar veurzeen.

Thema’s wore de aafgeloupe periode o.a.: zintuiglik sjrieve (veule, zeen, ruke, huuere en preuve), vrieheid/ónvrieheid, kirmes, sprookjes, humor, en vriejen tied. In de loup van de jaore zeen veer óngerein de versjille in spelling en oetspraok gaon waardere. Veer maken ós waal, mit respek, attent op pertinente spellingsfaelers, ónnuuedige herhaolingen, stopwäördjes en ‘Hollandisme’.

De bedoeling is óm in de verhaole en gedichte euver ’t laeve de wörkelikheid mit aksie sjoeaner en sterker te make. ’t Geit veural óm spele mit taal en orginaliteit.

Ángeles Nieto

kunstenaar

Als zondag 14 oktober de 290e Brandprocessie door de historische kern van Thorn trekt, draagt kapelaan Bodden de nieuwe koorkap die ontworpen is door kunstenares Angeles Nieto, (Madrid/ Thorn). Deze koorkap is een uniek en kostbaar product van hoge artistieke waarde en volledig passend in de rijke textieltraditie van de Abdijkerk Thorn. Het borduurwerk en de applicaties zijn gemaakt in het TextielLab van het Textiel Museum in Tilburg. Het TextielLab ‘vertaalde’ het schilderwerk in borduurwerk. Angeles Nieto zal vertellen over haar ontwerp en het maakproces, zodat de bezoekers een goed idee krijgen van wat ze kunnen verwachten tijdens de Brandprocessie.

Radomir Vasiljevic

Oprichter Balkan Orchestra

Sinds 2013 woont en werkt Radomir Vasiljevic in Roermond waar hij zijn muziek promoot en jong getalenteerde gitaristen helpt op een hoger niveau te komen.
In september 2017 heeft Radomir zijn eigen Balkan Orchestra opgericht dat typische muziek uit de Balkanlanden speelt. Tijdens het programma zal het door hem ontwikkelde repertoire van de mooiste Balkan-melodieën klinken. Radomir Vaseljevic wordt begeleid door Mihail Gyuzelov, accordeon, en René Hamers, klarinet.