Hieronder vindt u het programma van 8 maart 2020

Dorien van Meel

collectiebeheerder Museum van de Vrouw

8 maart is vast verbonden met de Internationale Vrouwendag. Het thema is dit jaar Vrijheid.Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten en vrijheid. Vrijheid van vrouwen dient niet onderhandelbaar te zijn, maar een vanzelfsprekendheid.
Het Museum van de Vrouw in Echt behandelt door de jaren heen uiteenlopende thema’s in zijn tentoonstellingen, met als rode lijn: de vrouw. Dorien van Meel, collectiebeheerder van het museum, geeft haar kijk op de Vrijheid van de Vrouw.

Reinier Akkermans

bioloog

Reinier Akkermans (Roermond) is een bioloog, die de natuur in Limburg in kaart brengt. Ook is hij mederedacteur van natuurboeken. De afgelopen vijf jaar stonden de lieveheersbeestjes centraal in zijn veldonderzoek met daarbij speciale aandacht voor Beegderheide, Meinweg en Roermond. In Limburg komen 35 grote en 20 kleine soorten lieveheersbeestjes. Het resultaat van dit veldwerk moet een atlas over de ecologie en verspreiding van de soorten in Limburg worden, maar dan is het 2021. Akkermans vertelt over de relevantie van zijn onderzoek naar lieveheersbeestjes. Naast biologische zaken is er ook veel populaire onzin rond lieveheersbeestjes. Het aantal stippen zou hun ouderdom aangeven. Nog merkwaardiger is hun vredelievende imago. In wezen zijn het een soort superkillers. Lieveheersbeestjes, lief zijn ze niet, wel leuk.

Ylka Kolken

singer-songwriter

Ylka Kolken was onlangs de grootste verrassing tijdens de avond van het Limburgse lied in Paradiso in Amsterdam. De in Maasbracht geboren en in Maastricht wonende singer-songwriter oogstte er veel succes. Ze vindt het belangrijk, dat de muziek in het dialect gehoord wordt en dat het niet alleen geassocieerd wordt met carnavalsmuziek. Ze maakt muziek omdat ze zich er goed bij voelt en omdat ze hoopt dat andere mensen zich in haar teksten kunnen herkennen. In haar kleine luisterliedjes vertelt ze herkenbare levenservaringen. Onderscheidend en origineel, dat is wat ze nastreeft.

Fer Koolen & Jan Schroën

de reje

Vorige zomer kondigde Jan Schroën (Beegden) na een ‘radiostilte’ i.v.m. het overlijden van zijn zoon Tomas de geboorte aan van een nieuw klein programma, De Reje. Hierin gaat Jan op zoek naar zijn zangroots. In de muzikale duizendpoot en oud-dorpsgenoot Fer Koolen (Ell) vond hij een nieuwe muzikale kompaan. Jan Schroën schrijft zijn liedjes zelf. Ze gaan ergens over. Niet omdat hij vindt dat dat moet, maar omdat hij niet anders kan. Het is een liedjesprogramma in het Limburgs dialect. Op het ene moment breekbaar en intiem, op andere momenten licht en vol humor.

Wim Kuipers

column

Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese Letteren aan de UvA, noemt Wim Kuipers de grootste Limburgse dichter van de afgelopen eeuw. Hij schrijft: ‘Kuipers is een complexe, doordachte dichter die geen concessies doet aan het grote publiek en aan onze Nederlandse landstaal. Hij kent een enorme lyrische kracht’. Al bijna 10 jaar publiceert Kuipers wekelijks de digitale Limburgstalige poëzie-nieuwsbrief Veldgewas. Hij is bij Torna | Cultura te gast als columnist.

Chris Trines

gastheer

Gastheer van het Torna | Cultura – café van zondag 8 maart is Chris Trines. Hij  maakt en presenteert al ruim 30 jaar radio- en tv-programma’s. Chris is een echte duizendpoot, die voor de Limburgse taal en volkscultuur van grote betekenis is. Hij heeft zich ontwikkeld tot een echte kenner van de Limburgse dialectmuziek.

 

Hieronder vindt u het programma van 12 januari 2020

Peter Peters

Immunotherapie en de bijdrage van nanobiologie

Peter Peters (Hunsel)  is nanobioloog en universiteitshoogleraar in het Maastricht UMC+.  Het onderwerp van zijn presentatie is: “Immunotherapie en de bijdrage van nanobiologie’.
Het immuunsysteem, ook wel afweersysteem genoemd, beschermt het lichaam tegen infectieziekten door binnendringende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten te vernietigen. Immuuntherapie is een behandeling die zich richt op het eigen immuunsysteem, om het zo op kunstmatige manier te stimuleren of te remmen. Soms is het wenselijk dat de afweer gestimuleerd wordt zoals bij kanker, of soms juist dat het immuunsysteem geremd wordt zoals bij auto-immuunziektes, zoals reuma en MS.

Kankerimmuuntherapie is nu met name gericht op het bestrijden van de uitzaaiingen (metastasen). Het is een vrij recente, vaak goede en soms spectaculaire behandeling die het immuunsysteem helpt de kankercellen te vernietigen. Het mag gezien worden als de belangrijkste ontwikkeling bij kankeronderzoek van de laatste jaren. Professor Peters haalt zijn oude liefde uit de stal en vertelt over de ontwikkelingen vanaf de tijd dat hij er een promotieonderzoek aan deed. Wetenschappelijk onderzoek op nano-niveau gaat beter inzicht geven om te begrijpen waarom de afweerreactie niet bij elke patiënt sterk genoeg is om de kankercellen te vernietigen en hoe we die kunnen versterken.

Wil Cootjans

Monoloog

Wil Cootjans (Kessel) speelt de monoloog ‘Bliej’.
Een alleenstaande man is op zoek naar blije momenten in het leven, waarbij hij zichzelf de vraag stelt welke momenten hem nu feitelijk blij maken. Hij neemt het publiek mee naar verschillende fases en gebeurtenissen uit zijn leven die van invloed zijn geweest op zijn levensloop. Daar zitten behoorlijk wat scherpe randjes aan.

Mella Klaessen

zang

Mella is de artiestennaam van de van oorsprong Neerse actrice, zangeres en singer-songwriter Mella Klaessen. Ze woont in België, maar haar Neerse roots klinken door in haar muziek. Naast haar werk als muziek- en dramadocente is ze te zien in diverse muziek- en theaterformaties op diverse podia. Dit keer laat ze muzikaal van zich horen vanaf het Torna | Cultura-podium.

Marianne Cranston

spiritueel therapeute

Marianne Cranston (Baexem) is spiritueel astrologisch therapeute. Een glazen bol bezit ze niet en ze komt ook niet aangevlogen op een bezemsteel. Dus wat het jaar 2020 voor ons zal brengen, kan ze niet vertellen. Wel kan ze duidelijkheid geven over een paar zware planeetstanden die aangeven in wat voor een bijzondere tijd wij leven. Een tijd waarin oude structuren niet meer voldoen in de wereld, maar ook in ieder mens. Ook zal ze graag uitleggen wat een astrologisch consult inhoudt.

Wim Kuipers

column

De Column wordt deze keer gepresenteerd door Wim Kuipers. Hij is een Limburgse dichter en auteur. Hij studeerde Nederlands en was werkzaam als journalist voor diverse dagbladen waaronder De Limburger, voor welke krant hij jarenlang de taalrubriek De Letterbak schreef.

Agnes Stijnen

gastvrouw

De Column wordt deze keer gepresenteerd door Wim Kuipers. Hij is een Limburgse dichter en auteur. Hij studeerde Nederlands en was werkzaam als journalist voor diverse dagbladen waaronder De Limburger, voor welke krant hij jarenlang de taalrubriek De Letterbak schreef.

Hieronder vindt u het programma van 24 november 2019

Leonie Cornips

bijzonder hoogleraar taalcultuur

Prof. Dr. Leonie Cornips is bijzonder hoogleraar taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht
en is per 1 oktober jl. als taalonderzoeker verbonden aan het Humanities Cluster (KNAW) in Amsterdam.
Zij onderzoekt de taal van melkkoeien met als onderzoeksvraag: Wat bedoelt een koe nou met boe? Ze vertelt over hoe melkkoeien onderling en met de boer communiceren. Ze laat zien dat de melkkoe de ‘mens’ kan groeten die haar stal binnenkomt, evenals de koeien van de buurboer en zelfs de trekker die haar voorbij rijdt. Maar de koe groet niet in alle situaties, net zoals mensen elkaar niet altijd begroeten. Hoe komt dat?

Wim Miltenburg f.s.o.

pastoor-deken dekenaat Thorn

Wim Miltenbrug, f.s.o., karakteriseert zich zelf als een betrokken pastoor die op de mensen afstapt. Bij zijn installatie tot deken van het dekenaat Thorn merkte hij op, dat hij liever een goed gesprek heeft, dan een volle kerk.

De eerste 100 dagen als pastoor-deken zijn inmiddels verstreken. Na drie maanden zijn de meeste indrukken verwerkt en is er een beeld van de omgeving, het eigen functioneren en de mensen met wie je samenwerkt. Een goed moment voor een ogenblik van reflectie.

Ton Custers

zelf sjöldj

Schulden gemaakt waar je niet meer uitkomt? Eigen schuld, dikke bult. Velen denken zo. Met het project ‘Zelf Sjöldj’maakt stichting Turba het thema armoede bespreekbaar. Projectcoördinator Ton Custers vertelt over mensen die zelf in armoede leven of geleefd hebben. Verhalen die verteld worden in sketches, monologen en liedjes. Verhalen met een traan, maar zeker ook met een glimlach en soms zelf met een schaterlach.
Door uit te leggen waar de problematiek vandaan komt en wat het betekent voor mensen die er mee te maken hebben, ontstaat er begrip voor hen die het aangaat. De volgende stap is herkennen en signaleren.

Peter Berghs

column

Peter Berghs (Baexem) is inmiddels 5 jaar als vaste columnist verbonden aan het radioprogramma ‘WiekendWaegWiezer’ van Omroep ML5 en leest een eigen column.

 

Britt & Amber Nelissen

zang

De zusjes Britt en Amber Nelissen zijn de muzikale podiumgasten. In 2017 vertolkte Amber op overtuigende en verrassende wijze de hoofdrol van de duivel in het muziekspektakel ‘Schinderhannes’. Eerder speelde ze Geertruid in de Roermondse musical ‘Heksenwaan’. Amber studeert aan het Codarts (Conservatorium Klassieke Zang) in Rotterdam. Britt volgt de opleiding ‘Popartiest’ aan het Vista College te Heerlen. Gelet hun achtergrond en voorkeuren kunnen ze putten uit een breed repertoire.

Henk van Neerven

gastheer

Henk van Neerven (Heythuysen) is geruime tijd actief als vrijwilliger bij Omroep ML5.

Hieronder vindt u het programma van 6 oktober 2019

Chris Trines

gastheer

Gastheer van het Torna | Cultura – café van zondag 6 oktober is Chris Trines. Hij  maakt en presenteert al ruim 30 jaar radio- en tv-programma’s. Chris is een echte duizendpoot, die voor de Limburgse taal en volkscultuur van grote betekenis is. Hij heeft zich ontwikkeld tot een echte kenner van de Limburgse dialectmuziek.

 

 

 

Har en Mia Heijmans

guillonpenning

De amateurarcheologen Har en Mia Heijmans uit Ittervoort ontvingen juni jl. de gouden Guillonpenning. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt als eerbetoon aan een persoon, stichting of vereniging die zich heeft ingezet voor de Limburgse archeologie.
Het echtpaar heeft vele bijzondere ontdekkingen gedaan en is de drijvende kracht achter de bundeling van verschillende heemkundeverenigingen. Ze vormen volgens de jury ‘de spil in de archeologische beoefening in Midden-Limburg’. De uitreiking van de Guillon-penning is een soort Nobelprijs van de Limburgse archeologie.

Har en Mia Heijmans verzamelen al jarenlang archeologische vondsten in het veld. Ze maakten zich druk om de verwoesting van archeologische terreinen. Dankzij hun inzet kon er toch onderzoek worden uitgevoerd. Ze werkten daarbij samen met professionals, en dat leverde een imposante wetenschappelijke publicatie van resultaten op. Die steeds professionelere inzet leidden uiteindelijk voor Har tot een baan in de archeologie.

 

 

Peter Berghs

column

Peter Berghs (Baexem) is inmiddels 5 jaar als vaste columnist verbonden aan het radioprogramma ‘WiekendWaegWiezer’ van Omroep ML5.

Hij zegt er zelf over: ‘Wat columns betreft, ben ik een ongeschoolde amateur, gestart met korte verhaaltjes om wat opgelopen verontwaardiging en/of jeuk van me af te schrijven. Vaak zit er een dosis spot in het verhaal waarbij mijn pijlen gericht zijn op de maatschappij, de luisteraar en op mezelf.’

 

 

Nigel Oterman

nederlands jeugdkampioen toneelgoochelen

De liefde voor goochelen begon voor Nigel Otermans (Haler) op 11-jarige leeftijd. Toen een vriend een truc liet zien, was hij helemaal verkocht. Sinds dat moment is Nigel dagelijks bezig met het verzinnen en repeteren van trucs en acts. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder Nederlands Jeugdkampioen Toneelgoochelen (2019) en Finalist bij ‘Kunstbende Theater’. Ook treedt hij wekelijks op bij gala’s van bedrijven en heeft hij in de bioscoopfilm ‘Circus Noël’ gespeeld als illusionist. U kunt hem waarschijnlijk kennen van de ‘Medammecour on tour’ waarmee hij in alle Limburgse theaters heeft gestaan.
Hij is al gevraagd om deel te nemen aan het NK-goochelen voor volwassenen en de Hans Klok Trophy.

 

 

Hofferkeukens

een visuele impressie

Op de plek waar tot einde 18eeeuw in Thorn gekookt werd voor de adellijke dames van het Stift wordt op dit moment een compleet nieuw restaurant – hotel gerealiseerd. Het betreft het oude keukenpand van de abdij, de Hofferkeukens, een schitterend rijksmonument gelegen aan de Hofstraat. De inrichting en aankleding zullen eenzelfde luxe en weelde gaan uitstralen als het gebouwencomplex van de stiftdames.

De verbouwing van de Hofferkeukens is op dit moment in volle gang en nog dit jaar zal de restauratie zijn voltooid. Op de begane grond komt het restaurant. Op de eerste en tweede verdieping komen hotelappartementen. Ook de aangelegen Pottenhuisjes worden verbouwd tot hotelappartementen.

De familie Linssen is eigenaar van het complex en Ron en Judith Lindelauf gaan het nieuwe restaurant uitbaten. Het Openluchttheater naast de Hofferkeukens blijft eigendom van de gemeente. Beide partijen richten een stichting op die het buitenpodium gaat exploiteren.

 

 

Swing a Dilla

muzikale mix van retro en modern

Swing a Dilla is een drietal dames, Claudia, Katia en Luus, die een ongekende passie delen voor zang en muziek. Geheel in vintage-stijl presenteren zij een totaalconcept van zang, dans en styling. Een mix van aanstekelijke songs, gebracht met een flinke dosis enthousiasme. Waar zij voorheen voornamelijk putten uit covers wordt het aandeel eigen werk steeds groter.
Na het ontdekken van electro-swing zijn ze helemaal verkocht. Swing a Dilla brengt een perfecte mix van retro en modern ten gehore. Songs in de stijl van bijvoorbeeld de Andrew Sisters, Caro Emerald, Puppini Sisters voorzien van moderne beats en sounds.