Hieronder vindt u het programma van 24 oktober 2021

 

Op zondag 21 november presenteert Torna | Cultura om 14.30 uur haar eerstvolgende cultureel-literair Cafe in zaal-restaurant Aod Thoear. Ook dan weer met boeiende en interessante gasten en presentaties. U leest hier binnenkort het uitgebreide programma van het Café.

Torna | Cultura nodigt u alvast van harte uit.

Bij handhaving van de huidig geldende coronamaatregelen vindt er aan de kassa een controle op de QR-code en identiteitsbewijs plaats. 

 

PASSE-PARTOUTS

Kwaliteit
In ons streven naar constante kwaliteit is idealisme mooi, maar het moet ook uitvoerbaar zijn. Kwaliteit is nauw verbonden met financiën. We hoeven u niet uit te leggen, dat onze Torna | Cultura – cafés hun prijs hebben. Aan het begin van het nieuwe seizoen willen we de bezoekers van ons cultureel- literair Café vriendelijk vragen in te tekenen voor een passe-partoutkaart. U steunt ons met uw bijdrage met als doel Torna | Cultura kwalitatief te behouden.

Een streepje voor
U hebt daarbij een streepje voor: de kaart geeft u het persoonlijke recht van vrije toegang tot onze 5 Cafés jaargang 2021-2022. We hopen, dat u Torna | Cultura een warm hart toedraagt door het aanschaffen van een passe-partout. U verschaft ons vooraf een financiële buffer voor het dekken van te maken onkosten. U krijgt de kaart bij uw eerste bezoek aan Torna | Cultura aan de kassa aangereikt. De entree voor niet-passe-partouthouders is € 6.00 per Café.

Steun
U kunt uw steunbedrag van € 30,00 (meer wordt gewaardeerd) overmaken op de bankrekening van Stichting Torna: NL 50 RBRB 0827 7420 37 o.v.v. Torna | Cultura 2021-2022. Uw steun is onze zekerheid.

Lena Reyners

beeldredacteur

Op 3 oktober jl. is de unieke tentoonstelling De Vergeten Prinsessen van Thorn geopend in Limburgs Museum Venlo. Aanleiding tot de tentoonstelling is het gelijknamige, in 2019 verschenen boek. Lena Reyners is de partner van Joost Welten en samen hebben ze gewerkt aan het boek. Samen met Joost bezocht zij archieven, bibliotheken en musea, transcribeerde documenten, deed beeldonderzoek, redigeerde alle teksten en vond een Duitse uitgever voor het boek.  In De vergeten prinsessen van Thorn zijn kunstwerken en objecten uit meer dan 50 musea te zien. Lena illustreert haar verhaal met boeiend beeldmateriaal.

Maurice Heemels

stg. Funerair Erfgoed

‘Grafmonumenten worden verwijderd op basis van slechts één criterium: het verlopen van grafrechten, zonder dat men zich afvraagt of de grafmonumenten in kwestie cultuurhistorisch waarde hebben. En zonder rekening te houden met de bijzondere rol die de begraven persoon mogelijk heeft vervuld in zijn dorp of streek. Het is ruimen met een blinddoek om.’ Dit schrijft Dr. Maurice Heemels, voorzitter van de Stichting Funerair Erfgoed Limburg. Hij spreekt in zijn presentatie over de stille teloorgang van een eeuwenoude begraafcultuur. Hij onderstreept zijn betoog met aansprekende beelden.

Jan Schroën en Fer Koolen

muzikaal intermezzo

Jan Schroën (r)en Fer Koolen (l) luisteren het programma op met muziek. Na een korte serie in de luwte van de coronapandemie, stond Witte Lelies, op het Limburg Festival 2021. Jan speelt ook deze voorstelling samen met Fer Koolen. De voorstelling werd zo enthousiast ontvangen, dat er in één weekend drie reprises volgden.

Gerard Kessels

columnist

Gerard Kessels is columnist voor De Limburger. Hij heeft een veelzijdige carrière in de journalistiek achter de rug. Voor diverse krantencombinaties was hij buitenlands correspondent in Bonn en Rome. Terug in Nederland was hij onder andere chef nieuwsdienst, hoofdredacteur en commentator. Maar columns is hij altijd blijven schrijven. Ze zijn gebundeld met titels als Weer geen lintje en Hij zit achter het stuur, zij rijdt.  Gerard Kessels leest bij Torna | Cultura enkele van zijn columns voor.

Eric Kempens

gastheer

Eric Kempkens is gastheer/presentator van het Torna | Cultura Café.  Hij presenteerde zes jaar het programma Limburg Vandaag bij TV Limburg. De binding met Thorn verkreeg hij als projectleider bij Koninginnedag 2011 in Thorn.