ZONDAG 18 DECEMBER

13.00 UUR

TORNA | CULTURA – CAFÉ

 

De Torna | Cultura – Cafés zijn een begrip in Midden-Limburg. De aangeboden programma’s zijn telkens van hoge kwaliteit en bieden voor elk wat wils op cultureel en literair vlak. De presentaties worden hooggewaardeerd en de bezoekersaantallen groeien nog steeds.

Het Café op zondag 18 december 2022 om 13.00 uur in zaal-restaurant Aod Thoear vermeldt wederom een aantal boeiende podiumgasten.

Te gast zijn:

 • Kremers & Van Dijk, acteurs,
  ‘December’, dialoog

 

 • Ingrid Henssen-van Hees, auteur,
  ‘Kijk in de kerststal’
  Cultuur, folklore, symboliek en geschiedenis van het kerstgebeuren

 

 • Kitty Jansen-Rompen, cultureel-antropoloog
  ‘Hemelse Helpers’,
  Engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg

 

 • Colla Bemelmans, Limburgstalige dichter en schrijver, winnaar Veldeke Literatuurprijs
  Literaire voordracht in kerstsfeer

 

 • Familiarity Duo,
  Agniezska Bukowska (Polen) & Aleksandrs Marinicevs (Letland),
  Jonge, getalenteerde zangeres en ervaren en veelzijdig (gitaar)muzikant

 

 • Deborah Parren, redacteur 1Limburg
  GastvrouwU bent van harte uitgenodigd

 


 

Geef in december Cultuur cadeau!

 

In de zak van Sinterklaas of onder de Kerstboom: geef eens een passe-partout voor TORNA |CULTURA cadeau.

Deze speciale cadeau kaart geeft recht van vrije toegang tot vier Cafés jaargang 2022-2023;  het Kerstcafé van 18 december en tevens de drie cafés in het voorjaar van 2023.

U kunt uw cadeau kaart bestellen door €25,00 per passe-partout (meer wordt gewaardeerd) over te maken op de bankrekening van Stichting Torna: NL 50 RBRB 0827 7420 37 o.v.v. Torna | Cultura 2022-2023. Vermeld daarbij uw adres. U krijgt de kaart thuisgestuurd.

Wij zeggen u alvast hartelijk dank en verwelkomen u graag in ons eerstvolgende Torna | Cultura Café op zondag 18 december 2022 om 13:00 uur in zaal-restaurant Aod Thoear.

 

Namens de Programmaraad van Torna | Cultura,

Peter Bokken, voorzitter.

Hieronder vindt u het programma van 6 november 2022

Reggie Mom

EMDR- Therapie; het verwerken van traumatische en psychische klachten.

Reggie Mom heeft zich als psycho-sociaal therapeut verdiept in de EMDR-methode (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). De therapie wordt toegepast om een traumatische of schokkende ervaring te verwerken, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsdelict. De belangstelling voor EMDR is groot en er wordt steeds meer bekend over de effectiviteit van EMDR-behandeling.

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de getroffenen verwerkt deze ervaringen op eigen kracht, bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Stemmingen, prikkelbaarheid en onrust.

EMDR is bedoeld voor behandelingen bij klachten en problemen, wanneer er sprake is van emotioneel beladen herinneringen.

Frits Criens - Ad Lamerigts

De gestilde tijd: Een bundeling van foto's en sonnetten

Musicus en fotograaf Ad Lamerigts plaatst regelmatig natuurfoto’s met een mysterieuze uitstraling op facebook. Het zijn kunstige beelden die meer vertellen dan ze bij oppervlakkig bekijken prijsgeven.

Frits Criens, stadsdichter van de gemeente Leudal, kende de fotograaf alleen van dit werk op facebook. Toch probeerde Criens zijn gevoel, opgeroepen door de gelaagdheid van de beelden, te verwoorden in een Shakespeare sonnet. Zonder enig overleg vooraf of toelichting achteraf stuurde de dichter drieëndertig sonnetten met de bijbehorende foto naar de fotograaf. Zo ontdekten beide kunstenaars een onvermoede zielsverwantschap tussen hen. Dat heeft geleid tot een bundeling van foto’s en sonnetten onder de titel Gestilde tijd.

Tijd en tijdsbeleving zijn kernthema’s: de meetbare tijd van de klok, de ongrijpbare tijd van het leven dat voorbijgaat, de diffuse tijd van dwalende gedachten, de magische momenten dat je buiten jezelf treedt; de gestilde tijd ook, die zichzelf uitwist, je laat opgaan in de natuur en je creativiteit en inspiratie aanreikt.

Belangstellenden kunnen tijdens het Torna | Cultura – Café het boek bestellen.  Vanaf 14 november is Gestilde tijd bij een aantal verkooppunten in Midden-Limburg verkrijgbaar.

 

Ton van Reen

De geschiedenis van de Kabouters

Hoe wij ook over kabouters denken, zeker is dat we al sinds mensenheugenis een bijzondere verhouding tot ‘het kleine volkje’ hebben.
Ton van Reen houdt zich al vele jaren bezig met de geschiedenis en de cultuur van de kleine mens, met name van hen die de zandgronden van Brabant en Limburg als leefgebied hebben.

Ton van Reen publiceerde meer dan 50 romans, verhalenbundels en boeken voor de jeugd. Een van zijn meest tot de verbeelding sprekende boeken is Klein Volk. De geschiedenis van de kabouter. In zijn voordracht hoopt Ton van Reen definitief af te rekenen met de misverstanden die er nog altijd over kabouters bestaan.

Na afloop van het Café bestaat er de gelegenheid tot het kopen van het boek en het laten signeren.

 

Van Zelf

Thornse singer-songwriter Van Zelf / Ruud Versteden

Van Zelf is het muzikale alter-ego van de Limburgse singer-songwriter Ruud Versteden (Thorn, 1987). Vrij van enig kader – zowel muzikaal als zakelijk – kan hij als Van Zelf volledig zichzelf zijn. Zoals zijn geest gaat zijn muziek alle kanten uit, maar altijd vanuit hetzelfde vertrekpunt: het liedje is leidend. Elke song vraagt iets anders: Engels of dialect, sober of vol tierelantijntjes, solo of samen. Net hoe de wind waait.

Naast Van Zelf is Ruud frontman en songwriter van de Limburgse rockband The Waiting (o.a. verantwoordelijk voor de ‘L1 Song Van Het Jaar 2020’: Summertime). Eerder was hij al succesvol als singer-songwriter bij o.a. Les Djinns (Pinkpop, Paradiso etc.) en Station America.

Ruud is afgestudeerd psycholoog en heeft een eigen praktijk. Ook werkt hij nog enkele uren in de week als Praktijkondersteuner Huisartsenzorg Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ).

 

Joes Boonen

gastvrouw

Joes Boonen is geboren en getogen in Heythuysen.
Na het Conservatorium in Maastricht is ze gaan studeren aan de Frank Sanders Academie in Amsterdam.
Joes maakt en speelt kindervoorstellingen gebaseerd op populaire prentenboeken.
Onlangs heeft ze haar eerste prentenboek ‘Hé koe, waar ga jij naar toe?’ geschreven. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van koe Leonarda 12 die met de watersnoodramp in Limburg 100 km heeft gezwommen. Van dit prentenboek is nu de gelijknamige theatershow gemaakt. Te zien in theaters, scholen en bibliotheken door heel Nederland.

Verder presenteert Joes en treedt ze nog regelmatig op als zangeres.
Ze heeft gepresenteerd bij TV-Limburg en is te zien geweest in de dialectsoap ‘De Hemelpaort’.

Hieronder vindt u het programma van 2 oktober 2022

Peter Peters

de rol van nanobiologie bij de ontwikkeling van COVID-vaccin

Peter Peters, hoogleraar nanobiologie aan de Universiteit Maastricht, geeft een toelichting over de rol van de nanobiologie bij de ontwikkeling van het COVID-vaccin. Hij laat de toehoorders beseffen hoe waanzinnig gedetailleerd ons inzicht is in de kleinst denkbare menselijke structuur; het avontuurlijke domein van de nanobiologie.

Gerard Kessels

column

Gerard Kessels werkt al zijn gehele leven in de journalistiek. Voor De Limburger schrijft hij elke dinsdag en vrijdag de column ‘Aan de kant’. Onlangs verscheen de vijfde bundeling van zijn columns onder de titel ‘Dezer dagen’. Hij leest in het Torna | Cultura Café een aantal columns voor. De bundel kan die middag niet gekocht worden, maar als u het boek meeneemt, wil de schrijver het graag signeren.

Har Sniekers

gedicht

Als inleiding op het gesprek met Eduard Narzarski leest Peter Bokken het gedicht QUO VADIS van voormalig stadsdichter van Thorn Har Sniekers voor.

Eduard Nazarski

mensenrechten en vluchtelingen


Eduard Nazarski is deskundige op het gebied van mensenrechten en vluchtelingen. Hij was directeur van Amnesty International Nederland en Vluchtelingenwerk Nederland. Na zijn pensionering blijft hij zich inzetten voor mensenrechtenkwesties. Eduard Nazarski gaat in op vragen over actuele situaties rondom vluchtelingenwerk en mensenrechten.

Swing a Dilla

muzikale mix van retro en modern

Swing a Dilla wordt gevormd door Claudia, Katia en Luus. Geheel in vintage-stijl presenteren zij een professionele show van zang en dans. Enkele jaren geleden ontdekte het drietal de ‘electro-swing’, een perfecte mix van retro en modern. De intermezzo’s van Swing a Dilla vormen de muzikale draad door het programma.

Chris Trines

gastheer

Uw gastheer van het Torna | Cultura – café is vandaag Chris Trines. Hij  maakt en presenteert al ruim 30 jaar radio- en tv-programma’s. Chris is een echte duizendpoot, die voor de Limburgse taal en volkscultuur van grote betekenis is. Hij heeft zich ontwikkeld tot een echte kenner van de Limburgse dialectmuziek.

De Torna | Cultura – cafés in het seizoen 2022-2023 zijn:

zondag 2 oktober 2022

zondag 6 november 2022

zondag 18 december 2022 (LET OP afwijkende starttijd 13:00 uur)

zondag 22 januari 2023

zondag 26 februari 2023

zondag 26 maart 2023

Telkens om 14.30 uur in zaal-restaurant Aod Thoear, Steegputstraat 2-4 Thorn.

Bekijk hier het actuele programma.