Louis Raemaekers

met pen en potlood als wapen

Op 3 november 2017 is de Maasbrug in Roermond omgedoopt tot Louis Raemaekersbrug. De nieuwe naam werd onthuld in aanwezigheid van de ambassadeurs van België, Duitsland en Frankrijk, en hoge vertegenwoordigers van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Naar aanleiding van deze memorabele naamgeving besteedt Hein van der Bruggen, secretaris van de Stichting Louis Raymaekers, aandacht aan het leven en werk van de uit Roermond afkomstige schilder en (politiek) tekenaar Louis Raemaekers.

Louis Raemaekers wees Nederland er vanaf de eerste dag van WO I op, dat het België te hulp moest schieten. Hij deed dat met vlijmscherpe cartoons in De Telegraaf. Vanaf 1915 raakten zijn tekeningen steeds meer verspreid, tot ze een van de geduchtste wapens werden in de internationale propagandavoering. Hoewel in het buitenland grootheden hem loofden en persoonlijk ontvingen, lag de eigenzinnige Louis Raemaekers in eigen land beduidend minder goed.
Dit kwam door zijn scherpe anti-Duitse politieke prenten tijdens WO I, waarin Nederland juist alle moeite deed om neutraal te blijven. Als cartoonist zette Raemaekers zijn pen en potlood in als ‘wapen’. De Duitsers zetten een prijs op het hoofd van de uit het neutrale Nederland afkomstige tekenaar. Het belette Raemaekers, intussen uitgeweken naar Engeland, echter niet om door te gaan met zijn spotprenten die in duizenden kranten, tijdschriften en publicaties over de hele wereld verschenen.