Ángeles Nieto

beeldend kunstenaar

Als vervolg op de succesvolle achtdelige serie ‘Krabbé zoekt Picasso’ organiseerde AVRO/TROS in 2017 een grote kunstwedstrijd waaraan iedereen mee kon doen. De omroep daagde beginnende en ervaren kunstenaars uit een Picasso geïnspireerd schilderij, beeldhouwwerk, foto of tekening te maken. Naast een expositie in het Van Abbemuseum kon de winnaar een 7-daagse kunstreis Pablo Picasso voor 2 personen winnen. Er kwamen 3000 inzendingen binnen, waaruit de jury 25 werken koos waarop gestemd kon worden. Deze voorselectie werd geëxposeerd in het Vondelparkpaviljoen, het Amsterdams onderkomen van de omroep AVRO/TROS. Onder die 25 genomineerden bevond zich ook de in Thorn woonachtige kunstenares Ángeles Nieto.Er was een juryprijs en een publieksprijs.De juryprijs werd gewonnen door Jacqueline Hoebers uit Horst. Ángeles Nieto vond het enorm vererend met haar werk in de finaleronde te hebben mogen staan.

Ángeles Nieto rondde in 1993 haar studie af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Dit na de opleiding kunstgeschiedenis in haar geboorteplaats Madrid gevolgd te hebben. Haar werk is vooral kleurrijk en levendig. Haar Spaanse achtergrond komt erin heel duidelijk naar voren, zowel qua kleur, thematiek als vorm. Licht en donker, realiteit en droom, aards en hemels zijn items die telkens terugkeren.
Sinds haar afstuderen is haar werk op veel plaatsen in Nederland en het buitenland te vinden. Het is regelmatig tentoongesteld. Nieto’s kunstwerken bevinden zich binnen Nederlandse, Duitse, Spaanse, Belgische en Japanse collecties.

In het oogspringend was haar kunstproject ‘Verbonden in kleur’ dat in 2011 in het witte stadje Thorn werd uitgevoerd. De verhalen van mensen uit Thorn in de abdijkerk, de expositie van Ángeles Nieto in het museum ‘Het Land van Thorn’ en de verbinding in kleur tussen het museum en de abdijkerk. Het lint opende visueel de ramen, figuurlijk de harten en monden van de mensen.