Riky Simons-Julicher

gedicht

Riky Simons-Julicher, lid van de ‘Sjrieverskrink Midde-Limburg’, werkte voorheen in het basisonderwijs en op een advocatenkantoor. Ze schreef eerder al wel verslagen, notulen, uitnodigingen voor verenigingen. Rond haar veertigste ontdekte ze dat schrijven in ’t Zjwaams haar gemakkelijk afging en voelde ze zich uitgedaagd om gedichten bij beelden in haar dorp te maken. Toen die ‘op’ waren, waagde ze zich aan natuuronderwerpen, markante gebouwen, gebeurtenissen in het dorp, en recent ook aan versjes voor jonge kinderen. Spelen met taal, onderzoeken welke woorden rijmen in het dialect, leuke oude (maar niet ouderwetse) woorden gebruiken, en gemakkelijk te begrijpen zijn kenmerken van haar gedichten.

Riky gaf twee boekjes uit:  ‘óm ós haer’ in 2008 en ‘eerste wäördjes’- een voorleeswoordenboekje voor peuters en kleuters- in 2016.

Behalve lid van Sjrieverskrink Midde-Limburg is ze lid van de Commissie Volkscultuur en het Provinciaal Bestuur van Veldeke Limburg, waar naar hartenlust ‘plat’ geschreven kan worden.